Nextbase app problem

Jimmy Lannon

New Member
Joined
Jan 13, 2019
Messages
8
Reaction score
0
Country
Ireland
Hi iv just purchased a nextbase 412gw , downloaded the app but im having problems connecting to the wifi, iv tried turning off the mobile data but still not connecting, would anyone have a fix please and thanks
 

Kremmen

Well-Known Member
Joined
Sep 14, 2017
Messages
976
Reaction score
324
Location
West London
Country
United Kingdom
Dash Cam
Viofo A119 V3
Have you activated Wifi on the camera ?
 
OP
J

Jimmy Lannon

New Member
Joined
Jan 13, 2019
Messages
8
Reaction score
0
Country
Ireland
Yes I have done,im thinking that it may be a problem with the app, iv tried deleting it and reinstalling but didn't work either
 

Kremmen

Well-Known Member
Joined
Sep 14, 2017
Messages
976
Reaction score
324
Location
West London
Country
United Kingdom
Dash Cam
Viofo A119 V3
All I can say is that the App works perfectly with my 380 so it does initiate Wifi.

This is another of those issues that is almost impossible to diagnose without looking over your shoulder.

Just another thought ..... has the App got full permissions to access Wifi on the device?
 

M8TJT

Well-Known Member
Joined
Feb 14, 2018
Messages
1,062
Reaction score
510
Location
Bexhill, East Sussex
Country
United Kingdom
Dash Cam
Blackvue 550 2CH, 2x750 2CH & Nextbase 312GW
You might have to turn off 'smart connect' or whatever it's called on your phone.
What phone have you got?
 
OP
J

Jimmy Lannon

New Member
Joined
Jan 13, 2019
Messages
8
Reaction score
0
Country
Ireland
Its huawei p9, ill try turning off smat connect
 

M8TJT

Well-Known Member
Joined
Feb 14, 2018
Messages
1,062
Reaction score
510
Location
Bexhill, East Sussex
Country
United Kingdom
Dash Cam
Blackvue 550 2CH, 2x750 2CH & Nextbase 312GW
Presumably that's Android. (Which is what I actually meant)
 

NextBase Support

Well-Known Member
Manufacturer
Joined
Mar 22, 2017
Messages
1,227
Reaction score
375
Location
Caerphilly
Country
United Kingdom
Dash Cam
Nextbase
What version of firmware is on the Dash Cam?

In order to check what version of firmware you're using;
please stop the camera recording then press menu twice,
scroll down to "system info" or "version" then press OK,
a black screen should pop up with a long text with R.. at the end.
Please tell me what numbers are after the R.
 

John T

New Member
Joined
Jan 15, 2019
Messages
1
Reaction score
0
Country
United Kingdom
I am experiencing a similar problem. Camera says I am connected, phone says I am connected but app just routes me to phone settings as though not connected. I am using an Iphone and am also running 16.2 of Firmware. I have previously been able to connect although successful connection has always been a bit sporadic
 
OP
J

Jimmy Lannon

New Member
Joined
Jan 13, 2019
Messages
8
Reaction score
0
Country
Ireland
I may have found the issue with mine I had duel files turned off but I found out you need this turned on as it uses low for wi-fi connection
 

NextBase Support

Well-Known Member
Manufacturer
Joined
Mar 22, 2017
Messages
1,227
Reaction score
375
Location
Caerphilly
Country
United Kingdom
Dash Cam
Nextbase
Yes - it will be slower with dual files off because its transferring 10 times the amount of data.

It should still work but slower.
 
OP
J

Jimmy Lannon

New Member
Joined
Jan 13, 2019
Messages
8
Reaction score
0
Country
Ireland
It wasn't working at all for me with it turned off the dash cam said connected but app just kept flashing when I tried to connect, when I turned dual files back on it connected so im hoping that was the issue as I heard it uses low res to help with wi-fi connection
 
OP
J

Jimmy Lannon

New Member
Joined
Jan 13, 2019
Messages
8
Reaction score
0
Country
Ireland
I am experiencing a similar problem. Camera says I am connected, phone says I am connected but app just routes me to phone settings as though not connected. I am using an Iphone and am also running 16.2 of Firmware. I have previously been able to connect although successful connection has always been a bit sporadic
You need to have smart connect turned off on the phone, this switches between wi-fi and mobile data, the app wont work with this turned on, im not sure if this is an issue with iPhones but it is with Android
 

Kremmen

Well-Known Member
Joined
Sep 14, 2017
Messages
976
Reaction score
324
Location
West London
Country
United Kingdom
Dash Cam
Viofo A119 V3
That's interesting.

My Android uses my home Wifi automatically, when in range, then 4G when not. But, when I pop out to the car it connects to my 380 without issue.
 

M8TJT

Well-Known Member
Joined
Feb 14, 2018
Messages
1,062
Reaction score
510
Location
Bexhill, East Sussex
Country
United Kingdom
Dash Cam
Blackvue 550 2CH, 2x750 2CH & Nextbase 312GW
That's possibly because you have auto connect (or whatever it's caled ticked on home wifi.
The smart link (or whatever it is called depending on Android/iphones) disconnects from a wifi source that has no internet connection and goes about its jolly way looking for one.
 

CJA59UK

New Member
Joined
Oct 5, 2019
Messages
1
Reaction score
0
Location
Middlesbrough
Country
United Kingdom
Ok so just got 412GW, downloaded the app connected to the wifi but can when I click Connect Dash Cam it fails to find it. Firm ware 16.2. I have a Galaxy S9. I have tried turning off "Switch to mobile data" and turning off mobile data altogether. No joy. Any ideas?
 

Similar threads


Top