Nothing happens when trying to update firmware on Marcus 3

Joined
Mar 5, 2014
Messages
111
Likes
19
Country
United States
#1
Hi,

Trying to upgrade firmware on Marcus 3 to latest.

Uploaded to SD root
put card in camera
put into playback mode
pressed orange + up buttons

but nothing happens.

Any thoughts?

Thanks
 
OP
OP
I
Joined
Mar 5, 2014
Messages
111
Likes
19
Country
United States
#3
filename looks fine.

only folders.

but then the image on the pdf shows at least one folder
 

jokiin

Well-Known Member
Manufacturer
Joined
Jan 27, 2013
Messages
42,050
Likes
21,681
Location
Shenzhen, China - Sydney, Australia
Country
China
Dash Cam
Too many ¯\_(ツ)_/¯
#4
copy the bin file to a blank card, no other folders

if you have known filename extensions turned off on your PC it's possible to end up with a file named firmware.bin.bin or similar (just mentioning in case this is your issue)

32Gb or smaller card formatted Fat32?
 
OP
OP
I
Joined
Mar 5, 2014
Messages
111
Likes
19
Country
United States
#5
64GB card

is that the issue?

the card is the one that it records to just fine.
 

CheckYourLights

Well-Known Member
Joined
Dec 31, 2012
Messages
2,840
Likes
951
Country
United States
Dash Cam
Front&Rear-SH800/ Front 2nd Vico-Opia 2
#7
I just updated mine. I used a 32GB card, but i had to press up and orange three times to get it to update.
 

kamkar1

Well-Known Member
Joined
Oct 11, 2013
Messages
18,418
Likes
9,587
Country
Denmark
Dash Cam
Lukas LK-7500G / Innovv C3 / mobius / G1W / SG9665GC & more
#8
My Little mobius wont update FW with a 64 Gb Card, but its undestandable as its not build with 64 Gb Cards in mind.

Do the vicovation FW come as a zip file ? maybe u fogotten to unzip. ( happened to me 1 time i was in a hurry to upgrade my lukas )
 

CheckYourLights

Well-Known Member
Joined
Dec 31, 2012
Messages
2,840
Likes
951
Country
United States
Dash Cam
Front&Rear-SH800/ Front 2nd Vico-Opia 2
#9
Do the vicovation FW come as a zip file ? maybe u fogotten to unzip. ( happened to me 1 time i was in a hurry to upgrade my lukas )
They do with the steps on how to upgrade.

The Marcus 3 is built to handle 64GB cards but some did not work at all until after an update. Maybe this is something that can be fixed in the firmware if there is a bug not allowing upgrades with 64GB cards.
 
OP
OP
I
Joined
Mar 5, 2014
Messages
111
Likes
19
Country
United States
#10
I am going to have to order a small card from Amazon LOL

Can't find the card that I used to do the last firmware upgrade.

Mind you, I was on a different continent then!
 

itsHIM

New Member
Joined
Apr 20, 2014
Messages
5
Likes
1
Country
United States
#11
I'm having the same issue and I tried it with both 32 and 64 gb cards. I emailed their support people and so far all I've gotten was a response asking me if I remembered to unzip the file first (do you work for Vicovation, kamkar1? ;).
 
OP
OP
I
Joined
Mar 5, 2014
Messages
111
Likes
19
Country
United States
#12
Thanks - let us know if you get anywhere with Vicovation. Sometimes these companies think everyone is stupid LOL
 

ics

Member
Joined
Jan 20, 2014
Messages
40
Likes
17
Country
Romania
Dash Cam
2xOpia 2 ex: Vico TF2/TF2+/SF2/Marcus 1/Marcus 3/Marcus 4
#13
I did fw update from v3.1 to v3.2. I use a 32gb microsd card.
I didn't have any problem.

For night videos (recorded with 2 Marcus 3 side by side):

v3.1 http://goo.gl/FLDwnH
v3.2 http://goo.gl/7BZKrS
 

spytec

Active Member
Retailer
Joined
Mar 22, 2013
Messages
233
Likes
136
Location
New York, New York
Country
United States
#14
Vicovation Customer Support has contacted our technical support to assist some of their customers with these firmware issues. I will try to find out what happened with that and update here with information.
 
OP
OP
I
Joined
Mar 5, 2014
Messages
111
Likes
19
Country
United States
#15
thanks - as one of your customers, hopefully you might have some good news :)
 

spytec

Active Member
Retailer
Joined
Mar 22, 2013
Messages
233
Likes
136
Location
New York, New York
Country
United States
#16
One of our techs just updated the firmware successfully using an 8GB card and a 32GB card, both formatted to FAT32. The cards were blank except for the "sd_vico_MS3.bin" file.

One issue was that the camera asked numerous times to format the card, so if that happens, make sure you hit cancel, and take it slow so that you don't miss those prompts if they pop up.

The second thing worth mentioning is that it's a bit temperamental when accepting the button combination. After entering playback mode, the instructions say to press and hold the orange button and the up button simultaneously for a few seconds.

We had to press the orange button first, and then a half second later, press the the up button, and held both for almost 10 seconds before the camera recognized the button combination and started to update.
 

kamkar1

Well-Known Member
Joined
Oct 11, 2013
Messages
18,418
Likes
9,587
Country
Denmark
Dash Cam
Lukas LK-7500G / Innovv C3 / mobius / G1W / SG9665GC & more
#17
So we can conclude that many of the markus 3 cams have PMS or rather the dashcam equivalent INFS ( Install New Firmware Syndrome )
 

itsHIM

New Member
Joined
Apr 20, 2014
Messages
5
Likes
1
Country
United States
#18
We had to press the orange button first, and then a half second later, press the the up button, and held both for almost 10 seconds before the camera recognized the button combination and started to update.
This solved it for me, thanks.
 

breakNegg

New Member
Joined
Apr 24, 2014
Messages
11
Likes
0
Location
Perth, Western Australia
Country
Australia
#20
Just my thoughts here but When it asks you to format the card, this is to remove the update file from the card after upgrade. The original file in the sd card remains as it is write protected perhaps.
 
Top