Yi 4k (Z16VxxL) custom firmware and more (UPDATE : 18/11/07 - Launch scripts at boot)

OP
P

psolyca

Member
Joined
Jul 30, 2018
Messages
52
Reaction score
21
Country
France
Guys, new firmware up and ready.

The release add 2 ways of launching scripts at Yi start up.
With a script called "bootcmd.sh" on the root of the SDCard.
This script could be used to launch commands directly on the Linux OS.
With a script called "events_boot.py" in the folder events.
This script permit launch of events at boot to RTOS.

More over, custom firmwares have now a custom version number starting at 1.10.50.

Please, I would like some feedbacks on what you are doing with this firmware.

@jcallows, I will provide you a script in the next days (or hours or minutes maybe...)
 
OP
P

psolyca

Member
Joined
Jul 30, 2018
Messages
52
Reaction score
21
Country
France
@jcallows, after upgrading your firmware to 1.10.50.
  • Copy the following code in a file called bootcmd.sh.
  • Copy the file in the root of your SDCard and boot your Yi.
Code is self explained.
It is better to use Notepad++ on windows to copy the code. Change EOL conversion to Unix.

Your cam should be in video mode otherwise a photo is taken instead of a video each time SendToRTOS record is fired.
Code:
#!/bin/sh

# Count number of time the block of commands is run DO NOT EDIT
n=0
# Maximum number of time the block of commands is run (-1 = infinite loop) EDIT
max=-1
# Wait for XXs before the block of commands is run EDIT
sleep 5

while [[ $n -ne $max ]]; do
  # First command
  /usr/bin/SendToRTOS record
  # Wait XXs before the next command is run EDIT
  sleep 30
  # Second command
  /usr/bin/SendToRTOS record
  # Wait XXs before the next command is run (1rst command) EDIT
  sleep 10
  let n+=1
done
 

livin

New Member
Joined
Nov 30, 2018
Messages
6
Reaction score
0
Country
United States
Sorry for the noobie questions but I've spent the last hour reading Git, searching YouTube, and this forum, not seeing answers to these. I'm coming from GoPro Session5 and Hero4 so hoping this is a large step up for Mtn Biking and Skiing.

Questions:
-- Where do I download 1.10.50 firmware BIN?
-- Is 4k resolution a large improvement in Image Quality over 2.7K or 1080p at higher bit rates?
-- What resolution and bit rates give you the best quality with EIS?
-- any other advice?

thx for the help!
 

stelloy

New Member
Joined
Aug 28, 2017
Messages
29
Reaction score
1
Country
United States
Any good settings for like better dynamic range and noise?
 
OP
P

psolyca

Member
Joined
Jul 30, 2018
Messages
52
Reaction score
21
Country
France
Hey,

I don't know for popular res/fps.
BTW, I have an other thread where I write about autoexec.ash file. You will find answers to your questions.
https://dashcamtalk.com/forum/index.php?posts/439161

I am also finishing a web page for automatic creation of this file for bitrates customization (main and live)
I will certainly add all possible commands.

Wait till the end of the week.

@stelloy, do know either.

Envoyé de mon EVA-L09 en utilisant Tapatalk[/URL]
 

livin

New Member
Joined
Nov 30, 2018
Messages
6
Reaction score
0
Country
United States
Hey,

I don't know for popular res/fps.
BTW, I have an other thread where I write about autoexec.ash file. You will find answers to your questions.
https://dashcamtalk.com/forum/index.php?posts/439161

I am also finishing a web page for automatic creation of this file for bitrates customization (main and live)
I will certainly add all possible commands.

Wait till the end of the week.

@stelloy, do know either.

Envoyé de mon EVA-L09 en utilisant Tapatalk[/URL]

Excellent! one idea might be to have something on the web page that records how many times people create specific settings, or have some way to capture and show the most popular settings people create or allow them to vote showing what settings they use. This might help the larger community know which settings work best and for what situations.
 

ByteMagic

New Member
Joined
Mar 14, 2019
Messages
1
Reaction score
0
Country
Spain
Hello, not sure if you're still developing on this firmware but could you add a way to set a custom shutter speed in video mode instead of auto?
 
OP
P

psolyca

Member
Joined
Jul 30, 2018
Messages
52
Reaction score
21
Country
France
Hello,

I am still reverse engineering the firmware.
I am on lots of different finding.
I will add this to my Todo list.
 

marnec

New Member
Joined
Apr 18, 2019
Messages
1
Reaction score
0
Country
Italy
Hello,

I am still reverse engineering the firmware.
I am on lots of different finding.
I will add this to my Todo list.

It would be amazing if you could do it.
I also would like to collaborate on firmware delevopment, I took a look at the source and I find it very interesting :)
 
Last edited:
OP
P

psolyca

Member
Joined
Jul 30, 2018
Messages
52
Reaction score
21
Country
France
Hey

I am not developping the firmware, but "hacking" it in the right term as I am reversing it
So you need to know a little assembly and have the right tool to do it.
 
D

Deleted member 24437

Guest
Sorry for the noobie questions but I've spent the last hour reading Git, searching YouTube, and this forum, not seeing answers to these. I'm coming from GoPro Session5 and Hero4 so hoping this is a large step up for Mtn Biking and Skiing.

Questions:
-- Where do I download 1.10.50 firmware BIN?
-- Is 4k resolution a large improvement in Image Quality over 2.7K or 1080p at higher bit rates?
-- What resolution and bit rates give you the best quality with EIS?
-- any other advice?

thx for the help!
I like 4k for the large volume of data allowing cropping without image loss and for taking photo images out in post.
 

V3v3y

New Member
Joined
May 4, 2019
Messages
4
Reaction score
0
Country
Switzerland
Hello, Thanks to share all this work. I am trying to follow the instructions to install your custom firmware but I am missing knowledge about building the firmware.
Do I only need to run the build.sh in the terminal or do I need to do some more steps ? I am already lost after launching it. what should I do from here on ? Did I alreaedy miss a step ?

MacBook-de-Severin:~ severin$ sh /Users/severin/Downloads/Yi_4k_ROOTFS-1.10.50/build.sh
Usage: /Users/severin/Downloads/Yi_4k_ROOTFS-1.10.50/build.sh -r folder -s file [-f firmware] [-o oldversion -n newversion]
-r folder to squash
-s name of the squashed file
if this file should be integrated in a firmware (-f),
give the path of the original file, could be _part_rfs.a9s.
-f name of the firmware
if a name is given here, the firmware will also be built.
This option need also all parts of the firmware in the same place.
By default, the path to reach those parts will be the same as the squashed file path.
To be able to build the firmware, python3 is needed.
-o version of the firmware
if a custom number should be insert, the current number should be given.
This option should be use in conjonction of the -n option.
-n version of the custom firmware.

Thanks for your time and sorry to ask such dumb questions
 
OP
P

psolyca

Member
Joined
Jul 30, 2018
Messages
52
Reaction score
21
Country
France
Hey,

If you just want to update your cam with my firmware, just download it on github, release tab, rename it firmware.bin and copy it on your Sdcard.
That's all.

You need to build it only if you attend to modify it.

Envoyé de mon EVA-L09 en utilisant Tapatalk
 

V3v3y

New Member
Joined
May 4, 2019
Messages
4
Reaction score
0
Country
Switzerland
Hello, thanks for the very quick answer. Yes I just want to update my cam with your firmware. I downloaded it and compressed it and renamed it Firmware.bin but it says "Impossible to verify the firmware". is it wrong to compress it ? did I compress the wrong folder ? should I compress and rename the whole Yi_4k_ROOTFS-1.10-3.50 folder or the 1.10.9 folder ? Thanks a lot for your help
 
OP
P

psolyca

Member
Joined
Jul 30, 2018
Messages
52
Reaction score
21
Country
France
You have nothing to do but downloading, renaming, copying and updating. No other things.

Envoyé de mon EVA-L09 en utilisant Tapatalk
 

V3v3y

New Member
Joined
May 4, 2019
Messages
4
Reaction score
0
Country
Switzerland
Thanks for your reply. I used this link:
https://github.com/psolyca/Yi_4k_ROOTFS/releases/tag/v1.0
instead of this link:
It worked fine !
After I was happy to finally try to connect to my Wifi AP. I Followed your instructions on the wiki and created a wifi.conf file on the root of my sd card.
I used TextWrangler on my Mac and saved the file with following parameters: Encoding: Unicode (UTF-8) Line breaks: (LX-Unix)
Unfortunately it don't works In the Wifi menu/Wifi infos it shows SSID:FAKE so I followed the instructions you gave Jacques in this feed and tried to add AP_COUNTRY=FR because my camera settings are Language French and country France. It didn't work. I created the files: console_enable.script and save_log_enable.script. and got these logs:

Thanks in advance for your insights !

=================================================================
Call_Time: Sun May 5 12:18:22 UTC 2019
Call_Script: /usr/local/share/script/wifi_configure.sh AP_CHANNEL_5G=1 AP_SSID=YDXJ_0528995_5G AP_PASSWD=1234567890 AP_COUNTRY=FR WIFI_MAC=58:70:C6:08:12:63 WIFI_MODE=ap CHIP_TYPE=43340
=================================================================
SET Wi-Fi Config > AP_CHANNEL_5G=1
SET Wi-Fi Config > AP_SSID=YDXJ_0528995_5G
SET Wi-Fi Config > AP_PASSWD=1234567890
SET Wi-Fi Config > AP_COUNTRY=FR
SET Wi-Fi Config > WIFI_MAC=58:70:C6:08:12:63
SET Wi-Fi Config > WIFI_MODE=ap
SET Wi-Fi Config > CHIP_TYPE=43340

----------------------------call result ok-----------------------



=================================================================
Call_Time: Sun May 5 12:18:23 UTC 2019
Call_Script: /usr/local/share/script/wifi_xy_restart.sh
=================================================================
stop Wi-Fi ...
killall hostapd dnsmasq udhcpc wpa_supplicant wpa_cli wpa_event.sh
t gpio 124 sw out0
start Wi-Fi from system ...
Load wifi.conf from SDCard ...
t gpio 124 sw out0
t gpio 124 sw out1
load_mod > MAC = 58:70:C6:08:12:63 CHIP = 43340
wlan0 Link encap:Ethernet HWaddr E0:76:D0:E1:AE:35
BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)

Found WIFI interface!
AP_SSID=YDXJ_0528995_5G
CHANNEL_INIT >> AP_COUNTRY = FR AP_CHANNEL = 0 AP_CHANNEL_5G = 1
open DJ 5G
rval=0

restart Wi-Fi finished ...

----------------------------call result ok-----------------------



=================================================================
Call_Time: Sun May 5 12:18:43 UTC 2019
Call_Script: /usr/local/share/script/wifi_configure.sh AP_CHANNEL_5G=1 AP_SSID=YDXJ_0528995_5G AP_PASSWD=1234567890 AP_COUNTRY=FR WIFI_MAC=58:70:C6:08:12:63 WIFI_MODE=sta CHIP_TYPE=43340
=================================================================
SET Wi-Fi Config > AP_CHANNEL_5G=1
SET Wi-Fi Config > AP_SSID=YDXJ_0528995_5G
SET Wi-Fi Config > AP_PASSWD=1234567890
SET Wi-Fi Config > AP_COUNTRY=FR
SET Wi-Fi Config > WIFI_MAC=58:70:C6:08:12:63
SET Wi-Fi Config > WIFI_MODE=sta
SET Wi-Fi Config > CHIP_TYPE=43340

----------------------------call result ok-----------------------



=================================================================
Call_Time: Sun May 5 12:18:43 UTC 2019
Call_Script: /usr/local/share/script/wifi_xc_restart.sh ctype=1 dscantime=0 drestart=0
=================================================================
stop Wi-Fi ...
OK
killall hostapd dnsmasq udhcpc wpa_supplicant wpa_cli wpa_event.sh
t gpio 124 sw out0
start Wi-Fi from system ...
Load wifi.conf from SDCard ...
t gpio 124 sw out0
t gpio 124 sw out1
load_mod > MAC = 58:70:C6:08:12:63 CHIP = 43340
wlan0 Link encap:Ethernet HWaddr E0:76:D0:E1:AE:35
BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)

Found WIFI interface!
FR
Selected interface 'wlan0'
OK etc.. see attachment for all the complete logs
 

Attachments

  • logs.zip
    62.8 KB · Views: 1
OP
P

psolyca

Member
Joined
Jul 30, 2018
Messages
52
Reaction score
21
Country
France
Salut,

Si tu mets FR, ça sera plus simple en français alors !
Je regarde ça ce soir, si tu n'as pas de retour c'est que je regarderai demain matin.

Si c'est FAKE en tout cas, c'est soit mauvaise connection soit mauvaise configuration.

Damien

Envoyé de mon EVA-L09 en utilisant Tapatalk
 
Top