Rear camera (or cable?) problems

55brianb

New Member
Joined
Dec 18, 2019
Messages
4
Reaction score
0
Location
UK
Country
United Kingdom
Hi all!

I'm having problems connecting a rear window camera (NBDVRS2RWC) to my front 322GW.

Upon plugging in the rear cam nothing happened except the main cam froze, showing the recording indicator stopped at 1 second. The power button didn’t work, nor did the screen or unplugging the cable. The only thing which worked was the reset button, but resetting gave the same results any time the rear camera was connected. Without the rear cam everything was fine.

Had an online chat with support who told me that it was probably my Sandisk SD card (U3 Class 10) and that I needed to use either a Nextbase branded card or Sandisk High Endurance. As the Nextbase wasn’t available I ordered the Sansisk and no change - still freezing with the rear camera connected.

I spent about an hour yesterday evening rebooting, reconnecting etc and am no further on.

The main cam has the latest firmware and the SD card was formatted in the camera. Occasionally when I reset the unit I get a white frame about half-way up the left edge, presumably the rear camera frame, but this disappears and the cam freezes again with the 1 sec recording marker after another second.

Interestingly I decided to try plugging the cable into the main camera without the camera attached to the other end and same thing - the main camera frozen up and stopped at 1 second, so I’m thinking it may be the cable as the main camera works just fine without the rear cable attached.

Has anyone come across this before?

I’ve emailed support but it’s taking quite a long time to get replies and with the holidays fast approaching and the snow….

Many thanks

Brian
 

M8TJT

Well-Known Member
Joined
Feb 14, 2018
Messages
1,342
Reaction score
692
Location
Bexhill, East Sussex
Country
United Kingdom
Dash Cam
Blackvue 550 2CH, 2x750 2CH & Nextbase 312GW
What about using an ohm meter as opposed to the rather expensive technique of fault finding by replacement until you find the right bit?
 
OP
5

55brianb

New Member
Joined
Dec 18, 2019
Messages
4
Reaction score
0
Location
UK
Country
United Kingdom
Well I would if I knew what I was doing/looking for ;)
 

jokiin

Well-Known Member
Manufacturer
Joined
Jan 27, 2013
Messages
50,480
Reaction score
28,608
Location
Sydney, Australia ~ Shenzhen, China
Country
Australia
Dash Cam
Too many ¯\_(ツ)_/¯
What about using an ohm meter as opposed to the rather expensive technique of fault finding by replacement until you find the right bit?
not sure what system they are using, if it uses send/receive chipset in each end it may not be a straight through cable, without a schematic he's flying blind
 

wnicholls9

New Member
Joined
May 16, 2020
Messages
4
Reaction score
0
Location
Kettering
Country
United Kingdom
Did you ever get a resolution to your problem?
I've just got the same camera with a rear view module and it's having the same problem when in the magnetic mount,it seems to work fine with just the battery use and charging via the USB port.
 
OP
5

55brianb

New Member
Joined
Dec 18, 2019
Messages
4
Reaction score
0
Location
UK
Country
United Kingdom
Did you ever get a resolution to your problem?
I've just got the same camera with a rear view module and it's having the same problem when in the magnetic mount,it seems to work fine with just the battery use and charging via the USB port.

Yes, the rear camera was faulty. A replacement from the shop I bought it from worked perfectly.

The main camera packed up about 3 weeks ago - faulty too. ANOTHER replacement worked fine - Nextbase weren't interested in replacing it though despite Sainsbury's (where I had bought it on special offer) no longer selling them (because of a high number of returns apparently!). So I got a refund and had to buy a new one which cost me an additional £30!

Oh and the magnetic GPS mount had also stopped working a month or so before that (couldn't receive a GPS signal) and yes, you guessed it, had to be replaced too - Nextbase replaced it though.

All in all I have to say that Nextbase isn't an impressive brand and I wouldn't buy their stuff again. It's good when it works, but it's totally unreliable and their support takes ages to sort anything out, asking questions despite having the information in previous emails I'd sent. I think it depends on which support person you deal with to be honest.

Anyway, best of luck! :)
 

wnicholls9

New Member
Joined
May 16, 2020
Messages
4
Reaction score
0
Location
Kettering
Country
United Kingdom
Thanks for that.
The camera seems to work fine untill we plug the rear view module in,but as that was the main reason for buying this camera it looks like it will be going back for a refund. I went with Nextbase thinking they were supposed to be reasonable.

Also now the app on my phone won't even load,so quite a few problems with it
 
Thread starter Similar threads Forum Replies Date
H 322GW 4
D 322GW 3
S 322GW 8
LeonC1963 322GW 1
O 322GW 1
Top